utbyggnadDet är inte billigt att bygga ut sitt hus. Det finns flera saker som påverkar hur pass mycket det kommer att kosta. Men vårt råd är att inte snåla; har ni inte råd att bygga ut på det vis ni vill så välj inte en enklare lösning. Risken är överhängande att ni i längden kommer att ångra ett sådant beslut. Vänta hellre lite tills ni har råd så att ni verkligen kan bygga ut på ett sätt som ni är helt och hållet nöjda med. Kostnaden för att bygga ut påverkas av flera saker: storlek på utbyggnaden, dess komplexitet och inte minst hur huset som ska byggas ut är konstruerat.

Storleken

Ju större utbyggnad desto mer kommer det att kosta, självklart. Men ju större man gör utbyggnaden, desto lägre kommer priset per kvadratmeter att bli, för det mesta. Räknar man med ett pris på 13 000 – 18 000 kronor per kvadratmeter kommer man nog inte att hamna helt fel, men det kan både billigare och dyrare än så.

Den största utgiftsposten är vanligtvis arbetskostnaden som är avdragsgill via ROT-avdraget. Men här får du definitivt räkna med att maxgränsen för rotavdraget, 50 000 kronor per år, kommer att överstigas. Kom ihåg att om ni är flera som äger huset så får ni lägga ihop era maxbelopp; ett gift par till exempel som äger huset gemensamt får dra av 100 000 kronor per år med ROT-avdraget.

Vilka regler måste du ta hänsyn till när du ska bygga ut?

Komplexiteten

Det är inte bara storleken på utbyggnaden som påverkar priset, utan även dess komplexitet. Det anses exempelvis vara en mer komplicerad tillbyggnad om den inkluderar en balkong eller panoramafönster.

Att välja rätt fönster för din tillbyggnad – vilka alternativ har jag?

Som lekman kan det vara svårt att avgöra vad som är komplicerat och vad som är enklare. Det är lätt hänt att man missbedömer det helt – mycket som verkar avancerat är ganska så enkelt, och mycket som ser enkelt ut är svårt att bygga. Det är helt enkelt svårt att avgöra själv på förhand. En sak som dock alltid kommer att påverka priset för att bygga ut är om utbyggnaden ska ha ett badrum, då det kräver avancerat dragande av rör och ledningar.

Läs mer: Vad finns det för risker med att bygga ut? 

Rådfråga din byggfirma eller ta kontakt med en byggnadsingenjör om du är osäker på hur din utbyggnad ska utformas.

Anbud

Det säkraste sättet att ta reda på hur mycket det kommer att kosta att bygga ut är att helt enkelt ta in anbud från en, eller gärna flera, byggfirmor. Var inte förvånad om det kan skilja sig en hel del mellan de prisuppgifter som du får; olika byggfirmor räknar helt enkelt på lite olika sätt, och det är inte alltid säkert att samma saker ingår. Hos en kanske du får betala extra för vissa saker vilket i slutändan leder till ett högre pris. Det är också stor skillnad på offerter med fast eller löpande pris, där man helst ska försöka undvika det sistnämnda, så att man vet vad man kommer att få betala. Dock, även på offerter med fast pris finns vanligen lite svängrum som gör att det hela kostar lite mer slutändan.

Behöver jag en försäkring när jag ska bygga ut?