Att bygga ut ditt hus kan bli en rätt kostsam historia. Är det något du dock inte bör tumma på, så är det bra material av hög kvalitet. När du bygger ut är det viktigt att tänka långsiktigt, din tillbyggnad ska helst hålla i många år framöver. Välj rätt material så slipper du onödiga underhållskostnader längre fram.

Generellt sett får du räkna med en kostnad på omkring 15 000 – 20 000 kronor per kvadratmeter när du bygger ut. Den största delen av kostnaden utgörs av arbetskostnader ifall du anlitar hantverkare eller en byggfirma att utföra arbetet med din tillbyggnad. Din materialkostnad påverkar självfallet också slutpriset. Mer exklusiva och högkvalitativa materialval är naturligtvis dyrare än budgetalternativen. Därför är det nästintill omöjligt att säga exakt hur mycket dina materialkostnader kommer att uppgå till; alla tillbyggnader är olika och det gäller även materialkostnader.

Ett tips är att hellre lägg en större del av din materialbudget på att införskaffa högkvalitativt material som kommer att användas till själva utbyggnaden, det vill säga stommen till utbyggnaden. Resterande del av budgeten kan användas till mer ytliga och estetiska tillbehör såsom väggfärg eller dörrhandtag. I slutändan vill du vara säker på att din tillbyggnad är säker och stabil samt kommer att hålla i många år framöver. Mer ytliga designdetaljer kan alltid bättras på i efterhand.

Hur får jag ner kostnaderna?

Har du en tight budget finns ett antal sätt som du kan gå tillväga på för att hålla ner materialkostnaderna.

1. Se till att göra ordentlig research

Jämför materialpriser från så många olika byggvaruhus som möjligt. På så vis får du en god uppskattning om genomsnittspriset för den typ av material och övriga byggtillbehör som du är i behov av. Om du har tur kan ett av byggvaruhusen ha utförsäljning på just de material du är ute efter vilket kan spara dig mycket pengar i slutändan. Har du en god uppfattning om prisnivån på marknaden kan du dessutom ofta förhandla fram ett bättre pris genom att prata med försäljarna och jämföra deras pris med ett annat byggvaruhus som säljer samma material till ett lägre pris. Glöm inte bort att även jämföra e-handelsalternativ. Idag erbjuder de flesta e-handelsföretag gratis frakt när du handlar varor för över en viss summa.

2. Inga mellanhänder

Gå direkt till ursprungskällan. Ofta kan du får tag på billigare byggmaterial om du vänder dig direkt till tillverkaren. Detta gäller framförallt sågverk som ibland har egna utförsäljningar där du kan göra riktiga kap till lägre priser än om du köper från ett vanligt byggvaruhus.

3. Fråga om mängdrabatt

Det lönar sig ofta att köpa större mängder av samma material, eller allt ditt material, från samma ställe. Detta ger dig goda förhandlingsgrunder och du kan fråga om företaget erbjuder mängdrabatt.

4. Tid är pengar

Desto längre tid du har på dig att införskaffa ditt material, ju billigare kan du komma undan. Se till att påbörja din planering i god tid och ha en klar och tydligt lista över allt material du måste införskaffa för din tillbyggnad. När du vet exakt vad du är ute efter och håller ett öga på erbjudanden från olika byggvaruhus, är det enklare att fynda. Inköp av material i sista sekund blir ofta mycket dyrare.

5. Andrahandsalternativ

Har du tur kan du hitta utförsäljningar av återvunnet material eller andrahandsmaterial. Detta kan till exempel komma från en byggnad som nyligen rivits ner. Håll ett öga på nätannonser eller byggnadsforum i din närhet där denna typ av försäljningsannons kan tänkas läggas upp. Var dock försiktigt med material som kan ha skadats eller om du är osäker på materialets kvalitet. Trävirke kan till exempel ha fuktskador som kan vara svårt att se från utsidan eller om du inte har erfarenhet från att arbeta med trävirke. Det samma gäller metalltillbehör, se till att dessa delar inte har angripits av rost eller liknande. Om du är osäker kan du alltid ta hjälp och fråga en kunnig fackman som kan ta en titt på materialet och avgöra vad som kan återanvändas eller ej.

6. Nyttja byggnadsfirmornas kontaktnät

Planerar du att anlita en byggfirma för att utföra din arbetet med din tillbyggnad kan det löna sig att även köpa det material du behöver genom byggfirman. I många fall har byggfirmor specialavtal med materialleverantörer vilket kan bidra till lägre kostnader för dig som kund. Vissa hantverkare och byggfirmor har lång och gedigen erfarenhet i branschen och därmed ofta ett stort nätverk och goda relationer med varuleverantörer. Byggfirmor kan ibland dessutom lyckas köpa upp ett parti virke från utlandet vilket i sin tur kan pressa ner priset ytterligare. Det är inte säkert att alla byggnadsfirmor ger dig ett fördelaktigt materialpris. Ibland kan de till och med vara så att de lägger på lite extra för att täcka de potentiella administrativa kostnader som uppstår till följd av att de köper och organiserar materialet för dig.

Funderar du på att beställa ditt material genom en byggfirma är det fortfarande en god idé att jämföra de materialkostnader som byggfirman ger dig i deras offert med vad det hade kostat dig att köpa allt själv. Se till att du får en tydlig offert från byggfirman som listar exakt vad du betalar för i materialväg.

Vilket trävirke ska jag välja?

I Sverige är det idag väldigt vanligt med trähus och därmed genomförs även många utbyggnader i trämaterial. Det finns en uppsjö av olika trävirke att välja mellan, somliga mer prisvärda än andra. Ett av de allra vanligaste trämaterialen, som även är mycket prisvärt, är furu. Gran är ett annat prisvärt alternativ. Björk är i sin tur något dyrare följt av al- och ekvirke. Vill du lyxa till det lite extra kan du välja att använda brädor utav körsbär eller valnöt. Virke av körsbärsträd har en mörkare karaktär och är även mycket starkt. Köper du obehandlat trävirke är detta dessutom aningen billigare än de behandlade alternativen. 

Kan jag utnyttja ROT-avdraget för mina materialinköp?

ROT-avdraget är framförallt avsett för de arbetskostnader du har för ditt bygge. Dessutom kan du endast utnyttja detta avdrag om du anlitat en byggfirma eller fackmän. Materialkostnader får du stå för själv.

Så mycket kostar det att bygga ut