Det börjar bli allt mer populärt att bygga om ett garage eller fristående förråd till gäststuga eller extra utrymme för en växande familj. Detta kan vara ett utmärkt alternativ när det nuvarande familjehuset börjar bli för litet, men ni inte riktigt är redo att flytta. En ny gäststuga kan även fungera som extra inkomst då den kan hyras ut över helger.

garage byggda ihop med huset

Funderar du på att bygga om ett existerande garage? Då bör du först ta en titt på vad som finns tillgängligt i garaget. Har garaget fungerande elektricitet och eluttag? Hur är det med vatten och avlopp? Är tanken att bygga om garaget till en gäststuga? Då är elektricitet, vatten och eventuellt en toalett nödvändigt. Behöver du dra in elektricitet rekommenderar vi att detta görs av en professionell elektriker.

Kan jag inte göra detta själv?

Jo, givetvis. Om du är tillräckligt händig och har erfarenhet av att dra in vatten och eventuella avlopp. Nyttjande av vatten i ny byggnad måste dock anmälas till byggnadsnämnden i din kommun.

Anlita en rörmokare 

Om ditt existerande garage varken har vatten eller avlopp och du funderar på att bygga in ett helt nytt badrum med toalett kan det vara väl värt att anställa en rörmokare som ser till att avlopp och vattenrör dras in på korrekt sätt. Vattenläckor till följd av hemmafix kan bli en kostsam historia och något du helst bör undvika. Dessutom är du berättigad att ansöka om ROT-avdrag för detta arbete vilket kan underlätta om du försöker hålla nere budgeten.

Generellt får du räkna med att en rörmokare kostar 450 – 650 kronor i timmen plus moms, aningen mer om du bor i en storstad. En elektriker har ofta något lägre timlön på 400 – 550 kronor i timmen. Detta timpris kan variera beroende på elektrikerns erfarenhet och om du bor i en storstad eller inte.

Behövs isolering?

Något att tänka på vid ombygge av garage är huruvida garaget är isolerat eller ej. De flesta garage inte är byggda för att hålla värmen och är därmed sällan isolerade. Att enbart ställa in ett element eller liknande i en oisolerad gäststuga är i princip som att kasta pengar i sjön. Väggar och tak kommer garanterat att släppa ut all den värme elementet genererar. På grund av detta kommer det vara oerhört svårt att värma upp gäststugan under vinterhalvåret.

För att din nya gäststuga ska fungera som bostadsalternativ bör du isolera. Det finns en mängd olika sätt att isolera på, vissa mer tidskrävande och kostsamma än andra. Oavsett vilken metod du väljer bör du isolera både väggar och tak, ibland även golv.

Grunden är också viktig! Läs mer om hur du fixar en stabil husgrund

Behöver jag bygglov för att göra om mitt garage till en gäststuga?

Då byggnaden kommer att nyttjas på ett nytt sätt kräver byggnadsnämnden att du ansöker om bygglov för detta. Detta gäller oavsett om du bygger om ett existerande garage eller om du bygger ett helt nytt garage med kombinerad gäststuga. När du har fått bygglov från byggnadsnämnden i din kommun måste du påbörja bygget inom två år och vara helt klar inom fem år.

Fristående utbyggnad – den perfekta friggeboden?