Går du och drömmer om att bygga en friggebod?

Nedan delar vi med oss av värdefulla tips och råd för dig som planerar att bygga eller köpa en friggebod.

Bygga själv eller köpa ett färdigt paket?

Det första du bör fundera över är om du vill bygga friggeboden själv? Många företag erbjuder idag färdiga paket med material, ritningar och instruktioner som på ett enkelt sätt guidar dig igenom monteringen av din friggebod. Om du inte är den händiga typen kan du självklart anlita en hantverkare som gör jobbet åt dig.

Den största fördelen med att köpa en färdigritad friggebod är såklart att det är enklare. I de flesta fall sparar du också tid och energi. Du väljer bara den modell du vill ha och oftast ingår leverans i köpet. Beroende på vilket företag du köper friggeboden från kan du ofta även välja till att få den hopmonterad direkt på din tomt. 

Nackdelar

I vissa fall är det dyrare att köpa en färdig friggebod. Det kan även vara svårt att hitta en friggebod med precis den design och det utseende som du har tänk dig. Lönar det sig att införskaffa allt material själv? Räkna på det. Sammanställ materialkostnaden med tiden (särskilt om du tar ledigt från jobbet) som det tar dig att bygga friggeboden.

Hur lång tid det tar att bygga en friggebod beror på hur van och händig du är samt om du stöter på några oplanerade problem på vägen. Generellt kan det ta en van hantverkare allt från 50 – 200 timmar att bygga en friggebod.

Att tänka på när du vill bygga själv

En stor fördel med att införskaffa allt material och bygga din friggebod själv är att du kan få precis den designen du vill ha. I vissa fall kan det även bli billigare, men detta beror så klart på vilken design och vilka material du väljer att bygga med.

Innan du sätter igång med bygget måste du ta fram en ritning för din friggebod. Känns det svårt? Då rekommenderar vi att du tar hjälp av en snickare. Detta för att minimera felkonstruktioner samt risk för att du måste bygga om eller justera friggeboden i framtiden.

Väljer du att ta hjälp av en snickare bör du räkna med en timkostnad på omkring 200 – 600 kronor i timmen plus moms.

När du har arbetat fram en färdig ritning över hur din friggebod ska se ut, samt hur mycket material du kommer att behöva, är nästa steg att bestämma var på tomten den ska placeras.

Ställ friggeboden på rätt plats

Friggebod

Längre ner på sidan kan du läsa mer om vilka regler som gäller för placering av friggebodar, men mer generellt bör du också tänka på det följande:

  • Undvik att placera din friggebod i en sluttning eller på ojämnt underlag.
  • Morgonsol eller kvällssol? Planerar du att bygga till en liten veranda till din friggebod? I sådana fall kan det vara en bra idé att bestämma dig för om du föredrar morgonsol eller kvällssol och se till att den placeras på bästa läge för flest soltimmar.
  • Hur du kan utnyttja tomtens befintliga skydd mot vind, regn och snö? Är vissa delar av tomten mer skyddad av kringliggande träd eller berg? Friggeboden bör placeras på ett så skyddat läge som möjligt eftersom detta kan spara dig både tid och pengar i underhållskostnader.
  • Samlar särskilda områden på sig överflödigt vatten efter perioder av kraftigt regn? Ta en ordentlig titt på hur det naturliga vattenflödet ser ut att rinna på din tomt och undvik att placera din nya friggebod allt för nära dessa områden. Fuktigt eller blött underlag kan skapa problem när du sätter grunden för friggeboden och leda till större dräneringsbehov.

Sätt igång med bygget!

När du har bestämt dig för var du vill bygga din friggebod, är det dags att sätta grunden. Det finns en hel del olika alternativ du kan välja mellan; betongplatta, murblock eller gjutna betongplintar är tre populära alternativ.

Om du är osäker på vad som kommer att fungera bäst på din tomt och för din friggebod bör du kontakt en kunnig specialist. Tänk även på att du oftast behöver dränera innan du sätter igång att med grunden till din friggebod. Som tidigare nämnt: Se till att din grund är platt och jämn.

Stomme och takbjälkar

Nästa steg är att bygga stommen och takbjälkarna till din friggebod. Det är viktigt att du följer din planritning och ser till att alla bjälkar samt övriga delar av friggeboden har förberetts och mätts upp med exakta mått. Du bör undvika oregelbundna eller asymmetriska delar. Hur noggrann du är när du bygger stommen till din friggebod kan mycket väl avgöra livslängden på ditt nya lilla hus, så se till att både dubbel- och trippelkolla dina mått mot planritningen.

Planera för sommar och vinter

Ytterligare ett viktigt steg i friggebodsprojektet är att tänka på vilken isolering du vill arbeta med. Din friggebod måste isoleras om den ska hålla kylan ute under de långa vintermånaderna. Detta är framförallt viktigt om du planerar att använda friggeboden som ett gästhus. Eftersom värme gärna smiter ut genom både fönster och dörrar är det viktigt att planera för isoleringen redan i början av projektet. Tänk på att även golv, tak och eventuellt väggar kan behöva isoleras.

Prioritera golvet

Även om friggeboden inte ska användas som gästhus kanske detta är något du tänker göra om den till i framtiden. Se till att åtminstone ha isolerat golvytan eftersom det är mycket svårare att korrigera i efterhand när friggeboden är klar. Leta alltid efter isoleringsmaterial med så lågt u-värde som möjligt. Desto bättre isolering du har i din friggebod, desto mindre värme kommer den att släppa ut. Därmed kan du spara stora slantar i uppvärmningskostnader.

Välj en snygg fasad

När du letar fasad finns en uppsjö av olika alternativ och material att välja mellan. Det är viktigt att den fasad du väljer kan stå emot alla olika sorters väder som din friggebod kommer att utsättas för. Fasaden utgör också den mer estetiska aspekten av din friggebod så se till att du väljer något du kommer att trivas med och tycka om för en lång tid framöver.

Tänk även igenom vilket takmaterial du vill ha. Du kan du bland annat välja mellan takpapp, shingel eller plåt. Plåt är kanske det mest prisvärda och långsiktiga alternativet, men det är viktigt att du väljer det material som kommer att passa din friggebod bäst. Kom även ihåg att friggebodens höjd inte får överstiga 3 meter från mark till taknock.

El och vatten

Något som kan vara lätt att glömma av i planeringsarbetet är: elektricitet och vatten. Det är viktigt att tänka på att all elektricitet måste dras in och installeras av en behörig elektriker: Du får inte göra detta själv! Vatten och avlopp kan du däremot dra in själv, men väljer du att ha tillgång till vatten i din friggebod måste detta anmälas till byggnadsnämnden.

Så mycket kostar friggeboden

Kostnaden för att köpa eller bygga en friggebod kan variera rejält beroende på vilken typ av friggebod du vill ha samt om du bestämmer dig för att bygga själv eller anlita en hantverkare. Ett tips är att ha en väl genomtänkt budget för ditt friggebodsprojekt redan innan du startar. Du bör tänka igenom hur mycket du är villig att spendera samt om du har särskilda krav på material eller liknande. Se även till att ha lite extra utrymme i budgeten för oväntade utgifter som kan tillkomma under projektets gång.

Prisexempel

Väljer du den enklaste typen av färdigbyggd friggebod kan du hitta billigare varianter för omkring 15 000 till 20 000 kronor. Tänk dock på att montering av friggeboden oftast inte ingår i köpet och anlitar du en hantverkare för att montera friggeboden får du räkna med en arbetskostnad på minst 25 000 kronor. Snittlön för en snickare ligger runt 450 kronor i timmen plus moms. Detta kan dock variera mellan 200 kronor till 600 kronor plus moms, beroende på var i landet du befinner dig samt snickarens erfarenhet.

Kolla gärna upp den specificerade monteringstiden för den friggebod du tänker köpa så att du kan uppskatta hur stor monteringskostnaden kommer att bli.

Vill du undvika att behöva montera ihop din friggebod finns det även färdigmonterade alternativ som levereras direkt till din tomt. Obs. När du köper en färdigbyggd friggebod är det viktigt att läsa på om vad som ingår i köpet. Ibland kan du till exempel behöva köpa till takmaterial vilket kommer att öka slutkostnaden för din friggebod.

En mer avancerad och specialritad friggebod kan kosta upp till en halv miljon. Slutkostnaden för ditt byggprojekt beror helt enkel på vilken typ du vill ha samt vad syftet med friggeboden är.

Jämför olika offerter

Ibland kan det löna sig rent prismässigt att bygga friggeboden själv eller att anlita en hantverkare redan från planeringsstadiet. Tänk då på att jämföra priser från minst tre hantverkare för att få bästa möjliga pris. Se även till att ni redan från början gjort upp en plan för kostnader och arbetstimmar för att undvika att projektet överstiger din budget.

Placeringen av din friggebod kan också påverka slutkostnaden av ditt byggprojekt. Väljer du att placera din friggebod i en sluttning eller på ojämn, lerig eller grusigt underlag får du räkna med ytterligare tillkommande kostnader.

Du kan inte använda ROT-avdraget

Vid nybygge av en friggebod kan du tyvärr inte söka ROT-avdrag. Skulle du däremot vilja bygga om eller renovera en befintlig friggebod är du välkommen att ansöka om ROT-avdrag.

Storlek, placering och bygglov

Så länge din friggebod, mätt i den sammanlagda byggnadsarean, inte är större än 15,0 kvadratmeter behöver du vanligtvis inte ansöka om bygglov. Friggebodens höjd, från mark till taknock får heller inte överstiga 3 meter. Vid bygge eller köp av friggebod behöver du heller inte anmäla ett startdatum till byggnadsnämnden. Detta betyder bland annat att din byggnad- och planeringstid förkortas eftersom du inte behöver vänta på godkännande av bygglov från byggnadsnämnden.

Planerar du dock att bygga din friggebod i en så kallad “värdefull miljö” kan din kommun ha upprättat särskilda regler i en detaljplan och du måste då ansöka om bygglov. Detsamma gäller om du vill bygga din friggebod närmare än 4.5 meter från en park, väg eller gata. Ett tips är att alltid höra av dig till byggnadsnämnden i din kommun om du är osäker.

Tänk på att en friggebod ses som ett komplement till ett redan befintligt hus. Ett hus måste alltså redan finnas på tomten för att du ska få bygga en friggebod. Friggeboden är också sedd som en fristående tillbyggnad och får därmed inte vara sammankopplad till det befintliga huset. Du bör även ta hänsyn till husets befintliga miljö och design när du bygger din friggebod och se till att den är så snarlikt som möjligt.

Friggebod med havsutsikt?

Om du har planer på att bygga en friggebod närmare än 100 meter från ett vattendrag, en sjö eller ett hav, med andra ord inom ett strandskyddsområde, krävs det enligt miljöbalken att du ansöker om tillstånd innan du börjar bygga.

Fantasin sätter gränser!

Många förknippar ofta en friggebod med gästutrymme, förråd eller extra garage, men med lite kreativitet kan en friggebod göras om till så mycket mer än ett enkelt förrådsutrymme. En friggebod är dessutom den perfekta lösningen för dig som behöver extra utrymme, men inte vill satsa på tillbyggnad till ditt existerande hus. 

Hobbyateljé – din friggebod kan inredas och fungera som den perfekta hobbyateljén.

Hemmakontor – en friggebod kan enkelt göras om till ett hemmakontor. Den perfekta lösningen för dig som vill jobba hemifrån men fortfarande ha en klar och tydlig uppdelning mellan arbete och privatliv. Det är oftast viktigt att du har tillgång till el och vatten om syftet med din friggebod är ett hemmakontor.

Bastu eller spa – Drömmer du om att ha din egna bastu eller spaanläggning på tomten? En 15 kvadratmeter friggebod kan enkelt få plats med både en bastu och en relaxavdelning. Perfekt för de kalla vintermånaderna.  

Tillbyggnad och olika materialval, vad bör jag tänka på?