Att välja rätt fönster när du bygger ut eller bygger om är ett oerhört viktigt beslut. Det påverkar både den estetiska aspekten såväl som den kostnadsmässiga. Rätt typ av fönster kan vara det som fulländar din nya utbyggnad medan ett felaktigt val kan kosta dig extra utgifter i det långa loppet och även minska livslängden på dina fönster.

Vilken typ av fönster bör jag välja?

Gula fönster till grått betonghus.
Fönster kan sätta färg på hela huset!

De tre vanligaste materialvalen när det kommer till fönster är träfönster, aluminiumfönster och PVC-fönster. Vilket alternativ du beslutar dig för att införskaffa kan bero på många olika aspekter såsom behov, design, livslängd, underhållningskostnad och så vidare.

Det är populärt med träfönster

Träfönster är det allra vanligaste valet och även vad de flesta hus i Sverige har idag. Anledningen till att så många hus i Sverige har träfönster beror på att vi har väldigt många trähus. Träfönster passar därmed bäst med husets karaktär. I mindre städer och samhällen kan du ofta hitta vackra äldre trähus med detaljrika träfönster.

Ek, teak, kärnträ eller furu?

När det kommer till ditt materialval av trä för dina träfönster har du även här många olika alternativ att välja mellan.

Är du ute efter mer exklusiva träfönster? Då ska du välja fönster som är tillverkade av träslag som ek eller teak. Ska dina fönster klara tuffa väderförhållanden? Ett av de mest hållbara och motståndskraftiga trämaterialen är kärnträ.  Ett fjärde populärt träslag som många väljer till sina fönster är furu. Det är dessutom billigt.

Fördelar och nackdelar med träfönster

I jämförelse med aluminium är träfönster ett mera ekonomiskt alternativ. Däremot har träfönster både högre och mer frekventa underhållningskostnader än de andra fönsteralternativen. Detta är något du bör tänka på i valet av fönster för din tillbyggnad. Om det inte är ett problem för dig för att du kanske är händig och tycker om att slipa och måla med jämna mellanrum, kan detta fönsterval vara det rätta för dig. Är du däremot inte intresserad av den här typen av underhållsarbete kan det vara bättre att välja till exempel PVC-fönster.

Träfönster kräver underhåll 

I snitt bör träfönster målas om och underhållas vart sjunde till tionde år, men detta beror mycket på väder och vindförhållanden. Är ditt hus till exempel beläget nära havet kommer du att behöva måla om och se efter dina fönster mycket oftare än så för att undvika till exempel rötangrepp eller fuktskador. Om din planerade tillbyggnad är belägen i ett område som är utsatt för extrema eller påfrestande väderförhållanden kan det vara smart att fundera på om du helt eller delvis bör välja aluminium- eller PVC-fönster. En annan idé kan vara att endast använda PVC-fönster på husets mer utsatta sida och träfönster på den mer skyddade sidan. Alternativt finns numera även aluminiumbeklädda träfönster som är mer slittåliga än vanliga traditionella träfönster.

En stor fördel med träfönster är att du i stort sett kan måla dem i vilken färg som helst. Detta är givetvis bra om du har specifika designkrav eller idéer för din tillbyggnad. Träfönster passar dessutom utmärkt till äldre byggnader.  Planerar du en tillbyggnad på ett äldre hus med unika träfönster och karaktärsdrag rekommenderar vi därför träfönster. Dessa kan du lätt anpassa och omdesigna för att passa just ditt hem. Med aluminiumfönster och PVC-fönster har du mindre flexibilitet och färre valmöjligheter.

Det är billigare med PVC-fönster

PVC-fönster är ett utmärk alternativ för dig som letar efter fönster med låga underhållskostnader. De är dessutom relativt billiga att köpa in. PVC-fönster är tillverkade av PVC-plast vilket ibland inte ses som lika tillfredsställande – rent estetiskt – som till exempel träfönster.

Om PVC-fönster är rätt val för dig beror mycket på ditt hus befintliga stil, men även på den stil du planerat för din tillbyggnad. Designval och flexibilitet när det kommer till denna typ av fönster är kanske inte lika stora som vid valet av träfönster, men när det kommer till färgval finns det  fortfarande många olika alternativ att välja mellan. Du kan till och med ha två olika färger på utsidan och insidan av fönstret.

Om dina pvc-fönster av någon anledning skulle gå sönder är det, till skillnad från träfönster, ofta ganska svårt att laga dem. Du kan istället bli tvungen att byta ut hela fönstret.

Aluminium klarar regn och rusk

Ett annan fönsteralternativ med lågt underhåll är aluminiumfönster. Detta fönsterval är inte lika vanligt förekommande som de andra två. Oftast hittar du aluminiumfönster på större byggnader eller på kontorsbyggnader i städer. Denna typ av fönster är extremt vädertålig och har lång livslängd, men färgen på fönstrets ram kan tyvärr blekas lite av solen med tiden. Aluminiumfönster kan beställas i en rad olika färger. Eftersom de är svåra att måla om bör du välja en färg du kommer att vara nöjd med under fönstret fulla livslängd. Aluminiumfönster är relativt dyra att köpa in och ofta inte lika vackra som till exempel träfönster.

Vilken design och färg bör jag välja?

Det är viktigt att ta till hänsyn till karaktären på hus (och omgivning) när du väljer vilka fönster du ska installera. Är ditt hus beläget i ett klassisk svenskt trähusområde är det rekommenderat att följa den stilen så gott det går.

Välj en färg som håller sig snygg i minst 10 år

Den mest klassiska och återkommande fönsterfärgen är vit. Vitmålade fönster reflekterar ljuset utifrån huset på ett bättre sätt och du får därmed in mer ljus i huset.

Idag kan du nästan välja att måla dina fönster i vilken färg som helst, men det är som sagt värt att tänka på att dina fönster måste passa in med huset samt den närliggande omgivningen. Tänk även på att den färgvalet bör vara ett långsiktigt beslut och något du inte vill tröttna på efter ett år eller två. Har du valt träfönster kan du självklart måla om dessa, men detta är ofta ett relativt kostsamt och tidskrävande projekt. Planera därför för att du ska ha samma fönsterfärg i minst tio år. Ett klassiskt färgval som vitt eller någon annan ljusare färg är därför ett säkrare val.

Bestäm storlek och form på dina fönster

Hus med en mer modern stil, eller hus som ligger i nybyggda husområden har ofta designats med en större variation när det kommer till fönsterdesign. Stil, placering och fönsterstorlek brukar variera mycket från hus till hus. Vissa hus eller tillbyggnader kan till och med ha fönster som sträcker sig från golv till tak och därmed ta upp en hel husvägg. Är du lyckligt lottad och har en vacker utsikt från ditt hus? Då kan detta vara en bra idé. Utöver en fin utsikt ger det även ditt rum ett otroligt stort ljusinsläpp.

Nackdelar? Har du många och närliggande grannhus kan allt för stora fönster ibland vara en sämre idé då det ökar insynen och gör att ditt hus inte känns lika privat. Tänk även på att stora fönster, framförallt under sommarhalvåret, kan leda till att rummet blir väldigt varmt och under vinterhalvåret kan de släppa ut mer värme och därmed öka dina omkostnader.

Väljer du att ha större fönster är det viktigt att välja fönster som har ett lågt U-värde och därmed släpper ut mindre värme. Det kan även vara en bra att se till att fönstret går att öppna så du kan vädra ut ifall rummet blir för varmt, något som ibland man ibland glömmer när man väljer att ha stora fönster från golv till tak.

Runt fönster med utsikt över takåsar.

Ett annat mindre förekommande fönsterval är runda fönster. Runda fönster kan ge ett rum en intressant karaktär och upplevs nästan som en vacker tavla. Denna typ av fönster kan vara något att fundera över om du till exempel har havsutsikt från något av dina rum.

Andra viktiga detaljer

Ett fönster är inte bara dess ram och glas. För ett fulländat estetiskt utseende och attraktivt intryck bör du även fundera över designdetaljer såsom haspar, spröjs och handtag. Det finns en uppsjö av olika alternativ, material och färger. Om inredningsdesign inte är din starka sidan kan det vara värt att anlita en inredningsarkitekt eller be om råd från en fönsterspecialist eller fönsterhandel. Utbyte av fönster kan vara en relativt kostsam historia. Det är därför väl värt att spendera lite extra tid på att se till att alla detaljer går i enlighet med de nya fönstren.

Fönster med lågt U-värde

Fönster i ett hus står ofta för upp till 35 procent av allt värmeutsläpp och generellt sett sägs det att fönster släpper ut 10 gånger så mycket värme som väggar. Vid en tillbyggnad eller vid fönsterbyte är det därför smart att köpa så energieffektiva fönster som möjligt.

Leta efter fönster med lågt U-värde eftersom de har bäst isolering och därmed släpper ut mindre värme från ditt hus. Detta kan spara dig tusentals kronor i omkostnader genom åren och därmed vara väl värt ett aningen högre inköpspris.

Fönster som är oerhört energieffektiva har belönats med en så kallad EQ-märkning. Till skillnad från U-värdet tar EQ-märkningen hänsyn till helheten. Det tittar alltså på fler aspekter än enbart hur mycket värme fönstret släpper ut. Ett fönster med EQ-märkning är oftast det allra bästa alternativet på lång sikt.

När du bygger nytt kräver Boverkets byggnadsregler att en energihushållningsberäkning genomförs och presenteras vid bygganmälan. Det är värt att läsa på lite extra om detta för att försäkra dig om att dina nya fönster bidrar till en hållbar energiberäkning.

Placering av dina fönster

Var du väljer att placera dina fönster kan ses som ett av det allra viktigaste beslut du tar gällande dina nya fönster för din tillbyggnad. Utöver att studera solens riktning, utsikt och ljusinsläpp är det även viktigt att bestämma hur högt eller lågt du vill placera dina fönster.

Fönsterhöjden kan inte minst påverka hur lätt det är för utomstående att bryta sig in i ditt hus. Ju lägre dina fönster är placerade desto enklare för ovälkomna gäster att bryta sig in. Då kan du överväga att installera ökad säkerhet i form av extra fönsterlås eller inbrottslarm.

När du planerar var du vill placera dina fönster är den även här en bra idé att gå in och läsa på om Boverkets byggregler. Här hittar du viktig information om till exempel vid vilken höjd du måste installera barnsäkra lås på dina fönster samt vid vilken höjd över markytan och golvytan du måste tänka på att bygga in så kallat extra skydd mot fall genom glas.

Anlita arkitekt

Utgående eller inåtgående fönster?

Dagens urval av fönster kommer med en mängd olika funktioner. Tänk igenom vad som är viktigast för dig. Vill du lätt kunna komma åt utsidan på dina fönster eller räcker det med att du kan öppna dem för att vädra ut?

Vanliga fönsterfunktioner är utåtgående, vridfönster, ingående samt sideswingfönster. Beroende på vilken fönsterfunktion du väljer kan det antingen underlätta eller försvåra möjligheten att tvätta dina fönster. Om du enkelt vill kunna putsa rent dina fönster ska du välja ett fönster med funktion som underlättar detta.

I vissa fall väljer husägare att bygga in fasta fönster i deras tillbyggnad. Detta kan ofta ses vid större fönstertäckta ytor som till exempel en hel fönstervägg. Fasta fönster är oftast billigare, men nackdelen är att du aldrig kommer att kunna öppna fönstret och vädra. Det blir även svårare att putsa fönstret då du inte kan vrida och vända på det som med andra funktionsfönster.

Okej, dags att diskutera priset 

Den slutgiltiga kostnaden för dina nya fönster kommer att variera beroende på vilka typ du väljer, vilket material de är gjorda av, vilka tillbehör du vill ha samt hur många och hur stora dina fönster är.

Vill du ha treglasfönster istället för tvåglasfönster? Då kommer kostnaden naturligt öka ytterligare.

Generellt kan du räkna med att ett treglasfönster, beroende på fönstrets storlek, kostar mellan 2 000 – 5 000 kronor per fönster. Ett tvåglasfönster är något billigare och kostar generellt, även här beroende på storlek, mellan 700 – 3 000 kronor.

Väljer du dessutom att anlita en fönsterfirma för att installera dina fönster tillkommer en timkostnad på omkring 400-650 kronor i timmen. De flesta fönsterfirmor kan även erbjuda olika paketalternativ där de både beställer och installerar dina nya fönster åt dig. Ibland kan detta vara ett lönsamt alternativ men vill du försöka få ner kostnaden ytterligare och är av den händiga typen brukar det ofta löna sig att köpa och installera fönstren själv.

Du är berättigad till ROT-avdrag för arbete relaterat till fönsterinstallation vid tillbyggnad eller nybyggnad. Gå in på skatteverkets hemsida för att hitta den senaste och mest uppdaterade informationen om exakt vad du kan ansöka för ROT-avdrag för. I skrivande stund (2018) är maxbeloppet du kan ansöka om 50 000 kronor per person och år.

Läs mer: Så mycket kostar det att bygga ut huset