Att ha en veranda eller altan är något som många husägare drömmer om. En skön plats att avnjuta morgonkaffet på eller fira in den första vårsolen. Oavsett om du planerar att bygga en veranda, altan eller kanske till och med en terrass, behöver detta inte vara ett allt för krångligt projekt och med rätt planering och ritningar, något du kan göra själv.

Kärt barn har många namn, veranda, altan eller terrass, vad är egentligen skillnaden?

En veranda placeras traditionellt utanför husets entré och fungerar delvis som ett form av skydd mot väder och vind. Till skillnad från traditionella altaner och terrasser har verandor tak. En veranda fungerar utmärkt som avlastningsställe för matkassar, sval förvaringsplats eller mellanstation för smutsiga regnkläder som du inte vill ha in i huset. Denna typ av uteplats har sedan länge varit mycket populär i Sverige och du ser dem framförallt på sommarhus och äldre trähus. Idag börjar det bli mer och mer populärt att bygga till en veranda till ditt hus.

Allmänt om verandor

Verandor byggs nästan alltid i trä och i höjd med husets golv på marknivå. Den klassiska och traditionella entréverandan byggs oftast med två låga bänkar på vardera sida och kan ofta vara relativt små. En sittplats att ta på sig skorna eller njuta av en stund i solen. Självklart kan du idag designa din veranda på många olika sätt, kanske vill du ha plats för ett litet runt frukostbord eller utnyttja extrautrymmet för förvaring? Du kan även välja att bygga en riktigt stor veranda som löper längs husets fasad och skapar ett stor och härligt uterum. En veranda ger ofta ditt hus ett mycket charmigt intryck och kan dessutom höja husets värde vid eventuell försäljning.

Många väljer att göra verandan till ett extra rum.

Till skillnad mot en terrass eller altan är en veranda ofta byggd med lägre träpanel som skyddar en aning mot vind och regn. Väljer du dessutom att glasa in din veranda får du ett skönt uterum som kan utnyttjas året om.  En inglasad veranda fungerar som en form av värmesluss där den varma luften inifrån huset möter den kalla utomhusluften och skapar ett svalare uterum. Därmed motverkas att allt för mycket värme släpps ut från huset när du öppnar ytterdörren. Detta kan hjälpa till att hålla nere kostnaderna för uppvärmning av huset. 

Skillnaden mellan altan och terass

En altan har, till skillnad mot en veranda, oftast inte något tak och byggs oftast i golvhöjd med husets första våning. Altaner omges med ett altanräcke snarare än de lägre heltäckande väggarna som omger en veranda.

Namnet terrass användes från början mestadels för takterrasser. Med andra ord, ett utrymme som är byggt ovanpå en annan del av huset. Idag ser vi många olika variationer på terrasser, altaner och inte minst verandor och det är därmed svårt att avgöra vad som är vad. Det enklaste är kanske att klassificera dem alla som någon form av uterum.

Krävs bygglov?

Då en veranda oftast har tak krävs i de flesta fall bygglov. Byggnadsnämnden i din kommun gör ofta individuella bedömningar för varje enskild uteplats eller veranda. Beroende på verandans design, höjd samt hur väl den passar in med det befintliga huset kan byggnadsnämnden bedöma om verandan antingen ses som ett kompletteringsbygge eller ett nybygge/tillbygge. Ses det som ett kompletteringsbygge kan du undvika att behöva ansöka om bygglov. Ses det däremot som ett tillbygge eller nybygge så behövs bygglov.

Finns det fler undantag?

Undantag kan i vissa fall förekomma för enplanshus eller tvåplanshus utanför detaljplanen, dessa bostäder behöver generellt inte ansöka om bygglov trots att deras uterum ses om en tillbyggnad. Dessutom finns en bygglovsbefrielse för småhus som planerar ett tillbygge som är mindre än 15 kvadratmeter. I dessa fall behövs generellt inte heller något bygglov. Däremot måste en bygganmälan lämnas in till byggnadsnämnden. Om ditt hus ligger i ett område med speciellt kulturhistoriskt värde gäller oftast inte bygglovsbefrielsen. Byggnadsnämnden i din kommun kan dessutom införa särskilda regler för detaljplanen som säger att bygglovsbefrielsen inte är giltig. Det är alltid smart att ta en titt på detaljplanen i ditt område i ett tidigt planeringsskede för att se vad som gäller och om du får lov att bygga ut.

Kontakta din kommun

Generellt sett är det lättare att inte behöva ansöka om bygglov för verandor eller trädäck byggda närmare marken än verandor som byggs högre upp längs med husets vägg. Planerar du att bygga närmare än 4,5 meter ifrån tomtgränsen behöver du nästan alltid skriftligt godkännande från dina grannar.

Det lättaste sättet att få reda på vad som gäller i just din kommun är att kontakta byggnadsnämnden för att höra vad de rekommenderar. Se till att kontakta byggnadsnämnden i ett tidigt planeringsstadium för att undvika att dra på dig onödiga extra kostnader.

Hur bygger jag en veranda?

Det allra första du måste göra är att tänka igenom vad du vill använda din veranda till. Vilka funktioner ska den ha? Kommer verandan enbart att fungera som utsmyckning till huset eller vill du kunna förvara skor, matvaror eller kläder på verandan? Är det tänkt att verandan ska fungera som uteplats och vill du kunna avnjuta en god kopp kaffe med dina gäster på din nya veranda? Alla dessa frågor spelar stor roll för hur du bör designa din veranda och därmed även dina ritningar.

Anlita ett proffs

I ett tidigt skede av byggprojektet, kan det vara lämpligt att ta hjälp av en arkitekt eller en snickare för att få tips och idéer på hur du bäst bör utforma din nya veranda. Både snickare och arkitekter kan hjälpa dig med dina ritningar vilket underlättar om du behöver ansöka om bygglov. Dina ritningar måste vara fackmässigt godkända och har du ingen tidigare erfarenhet av att rita sådana byggritningar är det helt klart rekommenderat att du anlitar professionell hjälp. En snickare kan dessutom försäkra dig om att ritningarna möter kraven på bärighet och hållfasthet. 

Se till att du har rätt verktyg

När din ritning är klar är det dags att införskaffa allt material. Det allra enklaste sättet är att skriva en inköpslista med allt du kommer att behöva, annars finns risk för att du kommer behöva köra många turer fram och tillbaka till byggvaruhuset.

Utöver virke och annat byggmaterial kommer du även att behöva ett antal verktyg. Planerar du att genomföra många olika byggnadsprojekt kan det vara värt att investera i bra verktyg. Annas erbjuder en del byggvaruhus en service där du kan hyra verktyg för att hålla nere på kostnaderna. Ett annat alternativ är att försöka låna av grannar och bekanta.

Sätt igång med bygget

Påbörja arbetet med grunden för din veranda.

Markarbete 

En normalstor entréveranda behöver oftast fyra grundpelare som grävs ner i marken. Du kan antingen köpa färdiga grundpelare eller gjuta egna i betong. Tänka på att det ofta tar längre tid om du väljer att gjuta dina egna betongpelare då dessa måste torka ordentligt innan du kan använda dem. Det är viktigt att pelarna är stabilt förankrade, håller ett jämnt avstånd från varandra samt är nergrävda på exakt samma markdjup. Ojämna pelare kan skapa problem när du i nästa steg ska lägga golvet för verandan.

Lägg golvet

det allra viktigaste att tänka på när du lägger golvet för din veranda är att den yttre ramen är jämn och att de inre golvbalkarna håller exakt samma nivå som den yttre ramen. När du lägger själva golvet lämnas ofta ett litet utrymme mellan varje bräda, använd en kil för att se till att springorna är lika stora. Använd ett vattenpass för att kontrollera att alla olika delar av golvet håller en jämn nivå. Golvet är grunden till din veranda och utan ett ordentligt genomfört arbete kan du få problem med verandans hållfasthet i framtiden.

Pelarna håller upp taket 

Nästa steg i bygget är att förbereda för verandataket. Du behöver placera ut stolpar i varje hörn som spikas fast i golvet. Dessa skapar strukturen du sedan kommer att bygga taket på. Stolparna som placeras längs med husets fasad behöver också förankras i fasaden. I de flesta fall måste du anpassa det befintliga taket och ta bort ett antal takpannor för att kunna bygga ihop ditt tak med verandataket. Är du varsam med takpannorna kan du med största sannolikhet återanvända dessa. Taket på din veranda bör läggas på samma sätt som vid takläggning av ditt hus, med takpapp, takläkt och takpannor eller annat takmaterial. Det är oerhört viktigt att taket läggs på ett sätt som motverkar att regn eller fukt lyckas tränga in i skarvarna mellan huset och den nya verandan.

Läs mer om hur du lägger tak

Klassiska verandor har ofta vackra dekorer som smyckar ut taket. Är du händig och lite kreativ är detta något du lätt kan såga till själv och spika fast längs med takets nedre bjälke.

Dags att sätta dit panelen

När golvet och taket är på plats är det dags att bygga dit det som kommer att utgöra verandas väggar och fasad. Oftast byggs väggar som är 1,1 – 1,2 meter höga, det vill säga upp till fönsterhöjd, för att lämna utrymme för fönsterglas om du väljer att glasa in din veranda. I det här stadiet kan du även bygga in de klassiska träbänkarna längs med verandans sidor.

Vill du glasa in verandan?

Väljer du att glasa in din veranda kan du skapa ett mycket härligt uterum, skyddat från vind, regn och snö. Självfallet kräver detta lite extra arbete samt betyder ökade kostnader men det kan det vara väl värt i längden. Du kommer att kunna njuta av din veranda året om istället för bara under de varmare månaderna. Dessutom skyddar glaset din husentré vilket kan minska kostnaderna för underhåll.

En inglasad veranda fungerar dessutom utmärkt som ett litet växthus. Det höga ljusinsläppet och den jämna temperaturen är kvaliteter som krukväxter och även örter älskar. Under de kallare månaderna kan du med fördel sätta ut dina krukväxter och låta dem övervintra. Skulle temperaturen gå ner under åtta plusgrader finns dock risk för att dina krukväxter förfryser.

Köp fönster som passar just din tillbyggnad 

Välj rätt material 

Din veranda kommer, likt resterande yttre fasad, att utsättas för påfrestande väderförhållanden. Det är därmed viktigt att du väljer rätt material som ser till att din veranda håller i många år framöver. Då verandor oftast byggs i trä får du fortfarande räkna med en hel del underhåll för att kunna hålla verandan i gott skick. Trä måste målas om med jämna mellanrum och du kommer även att behöva inspektera taket mot fukt och skador. Taket bör inspekteras årligen medan ommålning bör ske var 5 – 7 år beroende på vilken färg du använder dig av. Då en veranda är byggd direkt ovanpå marken, utan någon form av husgrund, är det ytterst viktigt att du väljer ett virke som är motståndskraftigt mot fukt och röta. Tryckimpregnerat virke är att rekommendera för bygget av din veranda.

Värt att tänka på är att du kan komma att behöva sätta upp ny ljussättning utanför entrén samt vid trappan upp till verandan. Tänk på att du måste anlita en elektriker för att dra ny el eller installera ny belysning.

Vad kommer min veranda att kosta?

Utöver materialkostnader får du även räkna med eventuella arbetskostnader för hantverkare, arkitekt samt elektriker. Väljer du att anlita hjälp för själva byggarbetet får du lov att ansöka om ROT-avdrag för detta. Tänk på att den hantverkare du anlitar måste ha en giltig F-skattsedel för att du ska kunna ansöka om ROT-avdrag. Det är dessutom alltid rekommenderat att du tar in offerter från minst tre olika snickare innan du skriver på något avtal. Se till att ni kommer överens om ett pris som båda parter är nöjda med. En erfaren hantverkare kostar omkring 450 – 600 kronor i timmen inklusive moms. Du kan tyvärr inte ansöka om ROT-avdrag för dina materialkostnader eller om du bestämmer dig för att utföra hela bygget själv.

Materialkostnader varierar beroende på vilket typ av virke du väljer samt hur stor veranda du planerar att bygga. Om du räknar med ett kvadratmeterpris på runt 1000 – 2000 kronor är du inte helt fel ute. Det är alltid bra att göra upp en budget oavsett vilket typ av byggprojekt du planerar. Ett tips är att alltid lämna omkring 10 procent utrymme i budgeten för oväntade utgifter.